Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 1
Kapitaalgoederen openbaar gebied zijn wegen, groen, verlichting, speeltoestellen en straatmeubilair, riolering, sloten en waterpartijen, afvalinzameling en parkeermeters. De ontwikkelingen in 2020 lichten we toe.
Beheren op Niveau (BON)
In de nota Beheren op Niveau (BON) legden we voor 2020 vast aan welk kwaliteitsniveau de openbare ruimte moet voldoen en hoeveel geld daarvoor nodig is. Jaarlijks beoordelen we in hoeverre we voldoen aan het kwaliteitsniveau. Door wijzigingen in het Besluit Begroting en Verantwoording Provincies en Gemeenten (BBV) bestaat de voorziening BON openbaar gebied alleen nog voor het onderdeel verhardingen.
In 2020 onderzochten we de mogelijkheden voor omvangrijke bezuinigingen op BON (verhardingen). Om deze bezuiningen te behalen spraken we lagere beheerniveaus (B en C) af. Ook verlagen we de storting in de voorziening en onttrekken we er sneller geld uit. De nieuwe beheerafspraken voor BON (verhardingen) leggen we in 2021 vast.
Integrale projecten
Integrale projecten zijn projecten met riolering, verharding, openbaar groen en verlichting. In 2020 voerden we een aantal grootschalige integrale onderhoudsprojecten uit. Voorbeelden hiervan zijn: Alberdingk Thijmstraat, Willem Kloosstraat, Albert Verweystraat, Wildbaan, Banjostraat, Cellostraat, Tubahof, Orgelhof, Nieuwe Donk en Nijverheidsweg.
Wegbeheer
De projecten waar we alleen de verharding aanpakten zijn de Bankenstraat, Brakkenstraat (Rijsbergseweg-Olieakkers), Heigatstraat, Zundertseweg (Sprundelsebaan-A58), Grauwe Polder (zuidelijk A58) en Attelakenseweg.
Groenbeheer
Los van de integrale projecten vond er in 2020 geen grootschalig onderhoud plaats aan het openbaar groen. Zoals gebruikelijk voerden we de jaarlijkse inboet uit.
Openbare verlichting
In 2019 startten we met het per wijk vervangen van de verlichting door energiezuinige LED-verlichting. In 2020 deden we de voorbereiding voor de wijken Hoge Neer en Banakkers (Achter de Molen). We voeren de vervanging in 2021 uit. Met de vervanging naar LED leveren we een bijdrage aan de CO2-reductie. Tegelijk maken we zo het beheer van de openbare verlichting eenvoudiger doordat we minder verschillende armaturen gebruiken.
We bespraken met inwoners de uitkomsten van het concept inrichtingsplan buitengebied als onderdeel van het Smart Light Concepts (SLIC) project. In september 2020 stelde het college het definitieve plan vast.
We stelden ook een nieuw beheerkader openbare verlichting op. We leggen dit in 2021 voor aan de gemeenteraad.