Jaarrekening 2020

menu

Wat is de stand van zaken?

Beoogd resultaat is of wordt binnen de tijd, het geld en de kwaliteit gerealiseerd.

Er is een risico of onzekerheid dat het beoogd resultaat niet binnen de tijd, het geld en de kwaliteit wordt gerealiseerd.

Beoogd resultaat is of wordt niet binnen de tijd, het geld en de kwaliteit gerealiseerd.

Doelstelling 1:
De score voor de sociaal culturele woonomgeving
(op een schaal van 1-100) bedraagt minimaal 54
.

Uitvoering

Toelichting

1.1 We stellen een herziening van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vast. De herziening bevat onder andere aangepaste regels voor zorgvuldige veehouderij (vertaling provinciale Verordening ruimte) en de wensen vanuit het raadsprogramma (nieuwe functies vrijkomende agrarische bebouwing en aangepaste regeling bijgebouwen). Ook herstellen we gebleken tekortkomingen.

Door vele andere werkzaamheden liep het proces vertraging op. Het doel blijft om voorafgaand aan de (uitgestelde) werking van de Omgevingswet het ontwerp voor de partiële herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied' ter inzage te leggen. In ieder geval in de eerste helft van 2021.

1.2 We leggen tijdig (vóór 1 januari 2021) het ontwerp van bestemmings- en wijzigingsplannen die in voorbereiding zijn ter inzage. Zo voorkomen we dat deze plannen onder de regels van de Omgevingswet vallen en we dubbel werk moeten doen.

1.3 We beschikken over een ontwerp voor de omgevingsvisie (integraal strategisch beleid voor de fysieke leefomgeving als basis voor het omgevingsplan en de omgevingsprogramma's).

In 2020 brachten we de 60 % conceptversie Omgevingsvsie in de inspraak. Een deelnotitie met een denkrichting voor de bouwlocaties aan de randen van het stedelijk gebied en het verkeer er omheen legden we eind 2020 voor aan de raad.

1.4 Op 1 januari 2021 voldoen we aan de eisen van de Omgevingswet voor de omzetting van geldende bestemmingsplannen, verordeningen en een deel van het Activiteitenbesluit naar het omgevingsplan.

1.5 We beschikken over een standaard pakket aan regels waarmee we vanaf 1 januari 2021 (nieuwe) initiatieven volgens de regels van de Omgevingswet kunnen afhandelen.

1.6 In overleg met (keten)partners beschikken we over nieuwe werkprocessen waarmee we nieuwe vergunningaanvragen volgens de regels in de Omgevingswet kunnen afhandelen.

1.7 We voldoen aan de minimale eisen voor aansluiting op de landelijke portal voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

1.8 We verwerven gronden afhankelijk van de keuzes in de omgevingsvisie voor stedelijke uitbreiding. Eventuele verwerving van gronden op strategische binnenstedelijke locaties (waaronder het bedrijventerrein) is afhankelijk van het aanbod.

Doelstelling 2:
De waardering van de buurt als leefomgeving (op een schaal van 1-10) bedraagt minimaal 8,05.

Uitvoering

Toelichting

2.1 We verwachten ongeveer 200 woningen aan de woningvoorraad toe te voegen (verdeling naar woningtype: 38% appartement en 62% grondgebonden woning, verdeling in categorie: 12% sociale huur, 5% vrije sector huur en 83% koop). Met de raad is besproken bij nieuwe projecten te streven naar een middenhuur van 15 tot 20%.

Er zijn 90 nieuwe woningen opgeleverd, 16 appartementen (18%) en 74 grondgebonden woningen (82%). Waarvan 6 goedkope koop, 16 middeldure huur en de rest (middel)dure koop. De overige woningen zijn in aanbouw maar de oplevering is vertraagd.

2.2 We werken verder aan plannen die woningbouw mogelijk maken op de volgende locaties: Spoorzone-Juvenaat, Stationsplein (Rabobank en Vier Leeuwen), Kompas (Van Genkstraat), Van 't Hoffstraat, Van Bergenpark (GGz-terrein), noordoosthoek Schoenmakershoek-Oost, Anna van Berchemlaan 2 (huidige Nieuwe Nobelaerterrein), Withof en het voormalig houtproductiebos tussen Tamboerijn en De Streek. We zorgen voor een gevarieerd aanbod gericht op doorstroming. In het bijzonder verbeteren we de slaagkansen voor jongeren en ouderen. Voordat we plannen maken voeren we een dialoog met omwonenden en belanghebbenden.

2.3 We komen met voorstellen voor diverse huisvestingsopgaven (woonwagenbewoners, arbeidsmigranten en groepen die nadrukkelijk zijn aangewezen op tijdelijke vormen van huisvesting).

Door de beperkte capaciteit ontbrak de tijd om tot concrete voorstellen te komen. Tegelijk bemoeilijkt de coronacrisis de mogelijkheden voor gewenst overleg met de gemeenteraad en partners.

2.4 Om (verouderde) woonwijken voor jongeren aantrekkelijker te maken, maken we afspraken met de woningcorporatie Alwel over het verbeteren van de huisvestingskansen.