Jaarrekening 2020

menu

Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 2

Leurse Haven
De vraag wie waarvoor (juridisch) verantwoordelijk is als het gaat om het onderhoud van de Leurse Haven loopt nog steeds. Er zijn nu bedragen opgenomen in het investeringsplan. Het zuidelijk gedeelte van de Leurse Haven kan nu gebaggerd worden om aan de vaarwegeisen te voldoen.

Westpolderplas
In 2020 startte het blauwalgenonderzoek in de Westpolderplas. Het onderzoek liep enige vertraging op omdat het veldonderzoek door de coronacrisis later begon. We verwachten de resultaten halverwege 2021.

Riolering
In 2020 voerden we diverse integrale projecten uit, zoals vermeld onder 'Beheren op Niveau'. Ook renoveerden we een aantal hoofdgemalen.

Sloten en waterpartijen
Jaarlijks worden de gemeentelijke sloten gemaaid. We stelden hiervoor een gezamenlijk bestek op met het waterschap en andere gemeenten.

We hebben een ontvangstplicht voor het verwerken van de uitkomende bagger van het waterschap. Voordat we starten met het baggeren van de gemeentelijke waterlopen is het van belang om te inventariseren hoeveel m3 baggerspecie vrijkomt, de kwaliteit hiervan (wel of niet verontreinigd) en de kosten van verwerking. Dit plan is nog niet opgesteld.

Begraafplaats
Als begraafplaats kennen we alleen de begraafplaats Zundertseweg. In 2020 vond alleen regulier onderhoud plaats. In 2020 waren er 71 gebeurtenissen (begraven, urnen enzovoorts). Dit waren er meer dan in 2019 (38 gebeurtenissen). Er was sprake van piekmomenten, waarschijnlijk door de coronacrisis. De kostendekkendheid staat echter nog steeds onder druk.

Afvalinzameling
We baseren de afvalinzameling op het Gemeentelijk Afvalbeleidsplan 2020 (GAP). We volgen hierin de landelijk richtlijn “Van afval naar grondstof”.

We voerden de gescheiden inzameling van GFT afval in bij alle hoogbouwcomplexen. Bij een aantal hoogbouwcomplexen is de omzetting van de interne afvalinzameling (restafval en papier) naar inzamelvoorzieningen in de openbare ruimte in 2020 niet gelukt. Door de coronacrisis liepen we hier vertraging op. We voeren deze omzetting daarom in 2021 uit.

Vanaf begin 2020 zamelen we geen blik meer in op centrale locaties in de gemeente. Inwoners mogen sindsdien het blik bij het afval van kunststof verpakkingen en drankenkartons in de zak doen.

In 2020 behaalden we de richtlijn van maximaal 100 kg restafval per inwoner. De inzameling van restafval aan huis daalde met ongeveer 20 kg naar 75 kg per inwoner. Het aanbod van grof huishoudelijk afval op de milieustraat steeg met 5 kg per inwoner naar 24 kg per inwoner. Totaal komt hiermee het ingezamelde restafval in 2020 uit op 99 kg per inwoner.

De toename van aangeboden afval op de milieustraat is voor een deel veroorzaakt door de coronacrisis. Inwoners hadden meer tijd om thuis van alles op te ruimen en brachten dat naar de milieustraat.

De samenwerking met afvalservice van de gemeente Breda verliep met de huis- aan- huisinzameling en ondergrondse containers efficiënt en goed.